Oslo

Oslo är både Norges huvudstad och Norges största stad. Staden grundades cirka 1048 av kung Harald Hårdråde. Oslo förstördes till större del i en brand år 1624. Den dansk-norske kungen Christian IV byggde därefter upp Oslo återigen och gav den namnet Christiania. 1925 återtogs det ursprungliga norska namnet, Oslo. Oslo stift är ett av de fem ursprungliga stift som uppstod omkring år 1070 i Norge.

Staden är landets kulturella, vetenskapliga, ekonomiska och statliga centrum. Staden är också ett nav för norsk handel, bank, industri och sjöfart. Staden är också en viktig plats för sjöfartsindustrin och den maritima handeln i Europa. Staden är hem för flertalet företag inom den marina sektorn, varav några är några av världens största rederier och skeppsmäklare.

Oslo ses som en global stad och har under flera år varit omnämnd som en av de dyraste städerna i världen tillsammans med andra globala huvudstäder som Köpenhamn, Paris och Tokyo. 2009 återtog Oslo sin status som världens absolut dyraste stad.
Stadsområdet Oslo har en befolkning på omkring 1,4 miljoner och knappt 900.000 bor i angränsande orter. Befolkningsmängden ökar för närvarande med mer än 2% per år, det gör Oslo till Europas snabbast växande huvudstad. En stor del av denna ökning beror på invandringen som bidrar till att steg för steg förändra staden till en kosmopolitisk stad. Den invandrade andelen av befolkningen i själva Oslo uppgår nu till mer än 25%.

Grönområden i Oslo

Oslo har ett stort antal parker och grönområden, både i centrala Oslo och utanför. Den största parken Frognerparken ligger bara ett par kilometers promenad från centrum. Det är den största och mest välrenommerade parken i landet.

St Hanshaugen är en gammal allmän park på en hög kulle i centrala Oslo. St Hanshaugen har ett litet torn högst upp och en scen som brukas för utomhuskonserter. St. Hanshaugen är dessutom namnet på det omkringliggande området samt ett större distrikt som omfattar stora delar av centrala Oslo.

Parken Tøyen breder ut sig bakom Munch-museet, och är en vidsträckt, gräsbevuxen yta. I parkens norra del finns en naturlig utsiktspunkt som heter Ola Narr. I Tøyen ligger även Botaniska trädgården och museet tillhörande universitetet i Oslo.

Staden är i grunden byggd som en hästsko på Oslofjordens stränder och omsluts i de flesta riktningar av kullar och skog. Detta innebär att alla ställen i staden är förhållandevis nära skogen. Det finns två större skogar med omedelbar tillgång, Østmarka i öst, och Nordmarka i norr.

Boende i Oslo

Huvudsakligen kan man påstå att tillfälligt boende i Oslo innebär oftast ett av två alternativ, hotell eller vandrarhem, även kallat Hostel. Då staden är en välbesökt turistort och omtyckt resmål för helgresor och andra resenärer så finns det självklart flera boendealternativ i Oslo. När man tänker på vilken typ av boende ni vill ha så finns det lite saker man bör tänka på.
Tänk först på vilken prisklass du kan tänka dig för boendet och vilken typ av boendeform ni är ute efter, till exempel hotell, bed & breakfast eller vandrarhem och så vidare.
Efter det väljer du var i Oslo du vill bo, exempelvis Centrum, Frogner, Grönerlökka och så vidare.
Det är även bra att se över möjligheterna att boka boende online då det oftast är billigast att boka hotell på internet.